Povestea cutremurătoare a bătrânei care trăiește pe stradă, în ger, după ce i-a murit fiul. Vinde împletituri realizate de ea

220

Povestea unei bătrâne din Năvodari care stă zi de zi în ger și vinde împletituri realizate de ea, după ce fiul său a murit, emoționează românii.

Luiza Rosentzveig, fondatoarea Asociaţiei Caritatea din Constanţa, a postat pe Facebook fotografii cu femeia îmbrăcată foarte gros, care stă afară, în ger, și vinde căciuli și mănuși lucrate de ea.

Acum este despre ea, despre sufletul cald din ninsoarea rece. Sunt -2 grade, e luni dimineață sunt la taxe şi impozite în Năvodari şi o văd cum târaie sacii şi iese dintr-un bloc naţionalizat pe care nu aţi vrea să îl vedeţi pentru că ar trebui să vă avertizez că imaginile vă pot afecta emoţional.

Oare ne-am gândit vreodată cum va fi bătrânețea noastră? Cum de sus poţi să cazi jos? A avut o viaţă normală cândva, până i-a murit băiatul. Acest trăi indiferent de anotimp şi zi, o singurătate apăsătoare 2 andrele în mâinile obosite şi un simţ tactil mai dezvoltat de când şi-a pierdut ochelarii. Nu cerșește, e acolo zi de zi cu plusurile, cărțile, mileurile şi totoseii împletiţi pe care puţini au ochi să le vadă. Un glas blând îmi umple ziua cu bucurie: “există şi oameni cu suflet”, a scris Luiza Rosentzveig pe Facebook.

Postarea a adunat numeroase comentarii și a fost distribuită de sute de oameni care-și doresc o viață mai bună pentru femeie.

Precizările Primăriei Năvodari:

După ce postarea a devenit virală, Primăria Năvodari a ținut să facă precizări, pe site-ul oficial. Le reproducem mai jos:

„Situația doamnei B.A. este cunoscută de Direcția Asistență Socială iar în urma postării articolului pe internet, s-a efectuat o nouă vizită la domiciliul acesteia.

Doamna B.A. în vârstă de 77 ani, este văduvă, pensionară și locuiește singură în apartamentul proprietate personală format din 2 camere și dependințe, locuință care îi oferă confortul necesar pentru un trăi decent. Imobilul nu prezintă risc ambiental (este curat întreținut, aerisit, mobilat și dotat cu cele necesare unui trai modest, dar decent) și nu înregistrează datorii la plata utilităților.

Doamna are două fiice, care locuiesc în orașe aflate în apropierea orașului Năvodari, menținând legătura permanent cu acestea (atât telefonic cât și prin vizite periodice), iar singurul fiu pe care l-a avut a decedat în urmă cu aproximativ un an.

Vârstnica prezintă probleme de sănătate doar cele specifice vârstei, aflându-se în evidența medicului de familie, neavând un diagnostic grav care să impună administrarea unui tratament medicamentos permanent.

În urma evaluării făcute de reprezentanții instituției, nu au fost identificate deprivări materiale care să îi pună viața sau sănătatea în pericol și nu există risc de excluziune socială.

Precizăm totodată faptul că doamna B.A. a beneficiat de-a lungul timpului și până în prezent de următoarele beneficii de asistență socială: subvenție la încălzirea locuinței conform OUG 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece; tichete sociale acordate pensionarilor conform HCL 30/2017 privind acordarea ajutoarelor de urgență și ajutoarelor de înmormântare.

De asemenea, doamna a fost informată și consiliată cu privire la posibilitatea acordării următoarelor servicii sociale:

asigurarea hranei zilnice (prânz și cină) în cadrul Cantinei de Ajutor Social;
participarea la activități socio-ocupaționale (petrecerea timpului liber, socializare, excursii, s.a.) în cadrul Centrului de Zi pentru Persoane în Vârstă,
-servicii pe care aceasta le-a refuzat, considerând ca nu îi sunt necesare, dorind să își mențină stilul de viață pe care l-a adoptat în urmă cu mai mulți ani, stil la care s-a făcut referire în articolul menționat și care atrage compasiunea comunității.

Toate aceste aspecte au fost discutate telefonic și cu una dintre fiicele doamnei, care ne-a confirmat faptul că este decizia doamnei B.A. de a-și petrece zilnic timpul croșetând și împletind diverse lucruri pe care le expune în spațiul public.

Apreciem spiritul civic al comunității și dorința de implicare în ajutorarea persoanelor aflate în nevoie, dar considerăm că o evaluare completă, obiectivă și reală a stării de dificultate în care se poate afla o persoană la un anumit moment al vieții, se poate realiza numai după culegerea tuturor informațiilor relevante despre persoană, lucru pe care îl poate realiza Direcția Asistență Socială, în colaborare cu alte instituții.

Aducându-ne la cunoștință situațiile de dificultate din jurul dumneavoastră, urmate de intervențiile prompte ale asistenților sociali, contribuiți la îmbunătățirea calității vieții persoanelor în cauză, acolo unde este o nevoie reala, cu respectarea prevederilor legale; unde cadrul legislativ nu acoperă în totalitate nevoile identificate, instituția noastră organizează campanii umanitare de strângere de fonduri, îmbrăcăminte, alimente, etc., iar unele situații urgente sunt rezolvate chiar și prin donațiile directe făcute de angajații instituției (în bani, alimente, îmbrăcăminte s.a.), se arară pe site-ul Primăriei Năvodari.

loading...